Дивовижні рослини Мадагаскару частина 1



Дивовижні рослини о. Мадагаскар


Острів Мадагаскар розташований в Індійському океані, але географічно він відноситься до Африки. Його цілком і повністю займає однойменна держава. Відколовшись мільйони років тому від материка, цей острів таїть в собі чимало чудес природи, яких не знайти більше ніде на Землі.

Острів Мадагаскар, який є осколком стародавнього материка, відрізняється унікальністю та своєрідністю рослинного і тваринного світу. На червоних латеритних землях яскравими плямами виглядає буйна зелена рослинність, а гірські вершини, утворені древніми породами, перемежовуються ділянками пустелі в південній частині острова.

У північній частині четвертого в світі за величиною острова розташований гірський масив Царатанана – його найвищою точкою є згаслий вулкан Марумукутру, що досягає 2876 м над рівнем моря. У центральній частині Мадагаскару знаходиться високогірне плато Анджафі, круті схили якого закінчуються скидними уступами і переходять в низовини східного узбережжя. Між хаотично розташованими гірськими масивами (на острові їх п’ять) зустрічаються озера і болота, які займають плоскодонні тектонічні депресії. 

Баобаб За - це велике масивне дерево висотою до 10-40 м і шириною до 6 м. 
Стовбур і гілки його володіють коричнево-рожевим забарвленням. Ці дерева широкі біля основи і звужуються догори. Довжина їхнього листя – 5-6 см, а суцвіття жовті або червоні з жовтими тичинками. Ця рослина цвіте з листопада до лютого, а її запилення здійснюється метеликами. Баобаб За росте в савані в південних та північно-західних регіонах Мадагаскару.


Зірка Дарвіна Ці орхідеї мають великі квітки, схожі на зірки, яких на одному суцвітті виростає від одного до трьох. Квіти розпускаються взимку, за кілька днів перетворюючись із зелених бутонів на красиві білі квітки. Характерною особливістю орхідей Дарвіна є довгий (нерідко досягає 35 см) шпорець, в якому накопичується нектар. Чарльз Дарвін помітив це і висловив припущення, що ці рослини можуть запилюватися лише комахами з дуже довгими хоботками, яких на той момент ботанікам ще не було відомо, тому теорії вченого поставилися скептично. Лише після смерті Дарвіна був виявлений на Мадагаскарі нічний метелик бражник, який володіє хоботком завдовжки 29 см.


Орхідея Зірка Дарвіна є ендемічною рослиною Мадагаскару. Виростає вона поблизу східного узбережжя на корі великих дерев чи скелях у прибережних лісах. Рослина виростає на деревах із малою кількістю листя або на сухих гілках. Промислова вирубка лісів та розвиток сільського господарства є причиною зникнення звичного середовища зростання орхідеї Зірка Дарвіна. До зменшення популяції цих унікальних представників флори Мадагаскару призводить браконьєрство та незаконна торгівля квітами.


Алюодія

Ця рослина-ендемік Мадагаскару представляє колючий чагарник з товстим стеблом, вкритим листям овальної форми, яке опадає під час тривалого сухого сезону. Молоді рослини формують клубок стебел протягом кількох років, а згодом утворюється центральний стовбур сіро-зеленого кольору, що досягає до 15 м заввишки.


Алюодія зростає у напівзасушливих районах на південно-західній околиці Мадагаскару. Ці рослини пристосувалися до життя в регіонах, де протягом року майже не випадає опадів. Вони здатні рости в сухих та посушливих умовах за рахунок збереження вологи в листі та стеблах. Алюодія класифікується МСОП як «вид, що під загрозою зникнення».

Катарантус рожевий 
Ця рослина, більш відома як рожевий барвінок, представляє багаторічний напівчагарник, який росте, подібно до трави. Він може виростати до 1 м у висоту і має характерні білі або рожеві квітки з п'ятьма пелюстками і темно-зеленим листям парного розташування.


Барвінок рожевий – корінна рослина Мадагаскару, яка також зустрічається в інших частинах тропічних та субтропічних районів, де вона поширюється шляхом культивування. Катарантус рожевий росте на піщаних і вапнякових ґрунтах у лісах та на луках. Барвінок рожевий запилюється комахами, але також здатний самозапилюватися. Мурахи відіграють важливу роль у поширенні його насіння. Ця рослина легко адаптується до зростання у видозмінених умовах.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Азорские острова: сокровища природы в Атлантическом океане

Природные чудеса Мальдивских островов: Изумительная Флора и Фауна

Загадочные Коморские Острова: Чудеса Природы, Флоры и Фауны