Неймовірні рослини Австралії частина 2

Евкаліпт мигдалеподібний
Широко поширені, ці рослини Австралії входять в рід евкаліптових, який налічує понад 600 видів. Він утворює розріджені ліси на острові Тасманія. Всі евкаліпти – чагарники і дерева — ростуть від 3 до 100 м у висоту. Листя у них сизі з восковим нальотом, подовжені, вічнозелені. Вони ростуть вертикально, тому в евкаліптовому лісі здається, дуже світло.

В тканинах рослини знаходяться залози, які виділяють ефірну олію, яка має дуже сильний запах. Квітка рослини влаштована досить оригінально — вона не має пелюсток і чашолистків. Тичинки ростуть з трубки чашечки і оточують диск, який є нектарником. Ошатний вигляд цієї квітки надають саме тичинки. Після запилення утворюється коробочка, в якій знаходиться безліч насіння.
Евкаліпти ростуть в різних умовах. Вони комфортно себе почувають у напівпустелях і у вологих лісах. Завдяки стрімкому зростанню, стійкості до посухи і надмірному зволоженню, вони широко використовуються в парковому і лісовому господарстві практично на всіх континентах. Деякі види займають великі площі, інші-досить рідкісні і знаходяться на межі зникнення. Сьогодні це загрожує ста двадцяти видам, сім з них включені в Міжнародну Червону книгу.

Чорна лапа кенгуру, або Макропідія чорно-бура


Рослини Австралії вражають туристів своєю різноманітністю. Хемодорациєві, до яких відноситься макропідія – це представник монотипного роду (єдиний). У неї насправді майже немає чорного кольору у забарвленні, крім тонких гіллястих волосків, що покривають жовто-зелені квітки, стебла і листя.
Макропідія дуже рідко зустрічається на пустищах і рідколіссях на Заході Австралії між горами Джеральдтон і Перт. Володіє низькою репродуктивною здатністю, яка знижується через те, що її гілки і квітки щорічно заготовляють для продажу.


Лахностахіс коровяколистний

Багато рослин Австралії вражають своїм зовнішнім поглядом. Приміром, лахностахі — шерстиста рослина блідо-сірого кольору. В колосовидних суцвіттях пероглядають бліді фіолетові віночки.
Зустріти цей чагарник можна між гранітними горами Тарін-Рок на заході Австралії і дороги Клеек — Лайн. Часто утворює зарості. Збір рослин на продажу значно скорочує їх чисельність, тому з 1979 р. торгівля цією рослиною заборонена.


Кеннедія норткліффська


Рослина, що відноситься до сімейства бобових. Являє собою волосистий чагарник з повзучим стеблом. Квітконоси прямостоячі, заввишки до 15 см. У підстави є листоподібні приквітки і від 4 до 8 червоні квітки. Виростає на півдні Австралії в ущелинах скель на північ від Пойнт-Ентрекасто.

Анігозантос присадкуватий


Ця рослина відноситься до сімейства хемодорацієвих. Вона має темно-оранжеві, білі-жовті або червоні квітки з шерстистим покриттям. Росте на крайньому заході континенту на легких піщаних ґрунтах. Анігозантос займає проміжне положення між лілейними і орхідними.
Рід об’єднує багаторічні вічнозелені трав’янисті рослини, які виростають до 1 метра у висоту, мечоподібними з вузькими листками і мітелками квіток. Через барвисті квітки цю рослину з давніх часів розводять, як садову. Вона високо цінується за свої декоративні якості.

Вертикордія велика


Чагарникова рослина, яка квітне більшу частину року, але влітку вона особливо гарна, коли її прикрашають білі-червоні суцвіття, що виділяються на сірому тлі інших рослин. Чисельність неухильно скорочується.

Дендробіум біггібум

Наземна рослина, що має великі бульби (15-45 см завдовжки) і стебло, на якому в верхній частині є 4 ланцетних листки і квіткова кисть з 10 яскравими квітками. Досить широко поширена в штаті Квінсленд.
Ванда триколірна


Рослина, що відноситься до сімейства орхідних. Це один з представників тропічного, переважно азіатського роду в Австралії. Виявлений в північній території і відрізняться обмеженим ареалом. Це орхідея з лінійними, складеними вздовж листям, зібраними в пучок. Білі квітки на довгій квітконіжці, досить великі.

Банксія

Найчисленніший вид сімейства Протейні. Невеликі кущі або деревця з гострозубчатими жорсткими по краях листям.


Жовті і білі-червоні суцвіття банксій за формою нагадують щітки різної форми — циліндричні, овальні, свічкоподібні. Ростуть в евкаліптових лісах, створюючи підлісок, на піщаних ґрунтах.

Тварини і рослини Австралії – це дивовижний світ, який можна вивчати довгі роки. Ми торкнулися лише малої частки тих рослин, які викликають особливий інтерес у фахівців і мандрівників.



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Азорские острова: сокровища природы в Атлантическом океане

Природные чудеса Мальдивских островов: Изумительная Флора и Фауна

Загадочные Коморские Острова: Чудеса Природы, Флоры и Фауны